Priprava za tisk

priprava-za-tisk

Priprava za tisk vključuje skeniranje slikovnih predlog, obdelavo fotografij, pripravo tekstov, prelom grafičnih elementov po straneh (brošure in več listne publikacije), pripravo datotek za različne tehnike tiska in dodelave, elektronsko montažo za produkcijo...

 

 1. Grafična priprava
 2. Postopek naročila in rok izvedbe
 3. Pošiljanje datotek

Uporabljajte programe Ilustrator, Photoshop, InDesign ali Corel Draw. Najprimernejša oblika za pošiljanje datotek je PDF (datoteko izvozite pod standardom PDF-X3).Pripravite celotno podobo čim bolj natančno, preverite skupno dolžino in višino (numerična določitev) in datoteko pripravite na točen format.

Če delate pripravo za velik format v pomanjšanem merilu, morate biti še toliko bolj natančni, saj se pri npr. 10 x povečanju, povečajo tudi napake! V tem primeru upoštevajte tudi potrebno velikost fotografij za povečavo.

Dodatki za porezavo, če je tiskano v živ rob (več možnosti):

 • Lahko vnesete križe za porezavo in dodate npr.: 1-3 mm za porezavo.  Priložen podatek o velikosti križev nam omogoča, da natančno pregledamo dimenzijo pred tiskom.
 • V datoteki dodajte oznake za porezavo (Crop marks), iz katerih bo razvidno  kje naj bo tiskovina obrezana.
 • V kolikor je vsebina natisnjena do robov, upoštevajte dodatek za porezavo (Bleed) + 3mm
 • Oblikujte  datoteko v merilu 1:1, brez dodatka za porezavo in naši oblikovalci bodo raztegnili grafiko (neproporcionalno) za 1 mm na vsako stran za porezavo.

Opozorilo: Izpis po dolžini zaradi korekcije pomika na stroju (mediacomp) ni vedno 100-odstotno natančen –  toleranca odstopanja je lahko tudi za nekaj milimetrov. Temu vsled tiskovino potem obrežemo na format.

Priporočena ločljivost: Glede na kompleksnost fotografije (več detajlov, črt in kontur ima) je zaželjena tudi višja  ločljivost fotografije. Uporabljajte slike v TIFF ali JPG formatu,  vektorske logotipe in besedila-tekste kreirajte v vektorskih programih.
Večja je lahko tudi v primerih, kadar gre za manjši format tiska in želite foto kvaliteto detajlov. V spodnji tabeli so navedene ločljivosti dpi (dot per inch) za fotografije pri končni velikosti (1:1):

Format / ločljivost: 

 • < A3 (30 x 42 cm)  = 300 – 600 dpi
 • B2 (50 x 70 cm)  = 150 – 200 dpi
 • 1 x 1 m  = 75 – 150 dpi
 • 2 x 2 m  = 50 – 100 dpi
 • > 3 x 3 m  = 35 – 100 dpi

Uporabljajte slike v TIFF ali JPG formatu,  vektorske logotipe in besedila-tekste kreirajte v vektorskih programih. Velikost tekstov naj ne bo manjša od 6 pxl.

Barvni sistem:Datoteka mora biti v CMYK barvnem sistemu.

Barvni prehodi:Če uporabljate barvne prehode, pri izvozu nastavite čim več korakov za prehod (priporočamo delo v programu CorelDraw). Pri zahtevnih bit-map prehodih (v Photoshopu) dodate Add Noise v vrednosti 5 do 20, saj pri tem printer naredi skoraj neopazne prehode.

Črna barva in odtenki sivine:Kadar želite doseči zelo globoko črnino, jo mešajte z barvami cyan, magenta in yellow (zadošča npr.: C65 M50 Y50 K100), višjih vrednosti ni potrebno dajati zaradi hitrejšega sušenja barve. Sivi odtenki so tudi sicer najlepši in popolnoma enakomerni, če so mešani po CMYK barvni lestvici in niso samo iz črne barve.

Posebni odtenki: Kadar stranka želi poseben odtenek, ga lahko v RIP-u zamenjamo in "ulovimo", vendar to velja le za tiste odtenke, ki so na vektorskih elementih. Barvnih prehodov na ta način ni mogoče spreminjati.

Krivulje, kontrasti, odtenki: Celotni datoteki za tisk lahko spremenimo omenjene vrednosti in jih vedno shranimo. Te nastavitve se nanašajo na celotno datoteko. Vsekakor je potreben testni izpis in potrditev naročnika.

Datoteko za print in korekcijo barv izvozite v format EPS, PS, PDF, TIFF, BMP ali JPG (max. kvaliteta). Če datoteke pošiljate po elektronski pošti, preko Dropbox-a ali jih naložite na ftp strežnik, lahko priložite JPG sliko v pomanjšani velikosti za predogled. Če želite, da so barve natančno take kot izvirnik nam pošljite obstoječi vzorec in/ali pridite osebno potrditi testni izpis.

Navodila za pripravo PDF datotek za tisk iz programa CorelDraw:
Vaš izdelek oziroma design lahko kvalitetno izvozite v PDF datoteko s pomočjo Corelove funkcije "Publish to PDF" v prvem meniju "File". Nato kliknite levo spodaj na "Settings" in okna nastavite kot kažejo spodnje slike... 

Bistveno: izklopite "Bitmap downsampling", da se vam resolucija bitnih slik pomotoma ne zmanjša ter vklopite "Text as curves".

Po potrebi lahko nastavite "compression" za zmanjšanje datotek! 

Bistveno: vklopite "Output all object as CMYK", ostalo ni pomembno!

Tako boste dobili kvalitetno PDF datoteko iz programa CorelDraw za tisk na digitalnih tiskalnikih. Ob prenosu datotek za tisk lahko priložite še JPG sliko v pomanjšani velikosti za predogled. Če želite, da so barve natančno take kot izvirnik nam pošljite obstoječi vzorec in/ali pridite osebno potrditi testni izpis.

Rok izdelave
Tiskovine izdelamo v roku 24 ur, več časa pa je potrebno za dodelavo, npr.: plastificiranje/ laminiranje, obrez, …O roku izdelave se predhodno dogovorimo.

FTP STREŽNIK:  Večje datoteke lahko odložite na naš FTP strežnik (dostopne podatke dobite na info(at)reklamezarn.si.
S pomočjo miške preprosto potegnete datoteko v vašo mapo, ki vam jo predhodno ustvarimo/ali jo poimenujete sami na našem ftp-ju! Ko zaključite s prenosom nas prosim obvestite o prispelih datotekah na naš server-ju.


Za shranjevanje večjih datotek imate tudi možnost enostavnejšega prenosa datoteke preko Dropbox aplikacije, ki je brezplačna in omogoča deljenje datotek v velikosti 2 GB s poljubnim uporabnikom. Program najdete na internetni povezavi https://www.dropbox.com/ in si  ga prenesete na svoj računalnik. Z registracijo si odprete svoj račun z uporabniškim imenom in geslom. Dodatna navodila za uporabo pa najdete na zgornji internetni strani.

reklame-zarn-logo

 

 

 

Kontaktirajte nas

Naslov:
Pleteršnikova 18 ,
8250 Brežice
Tel:
+(386) 07 49 93 555
Fax:
+(386) 07 49 93 556
Email:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.